Judetul Alba
www.totaltourism.ro aduce in prim plan tot potentialul turistic care il ofera Romania. Pe langa invitatia de a descoperi aceasta tara prin multitudinea de poze si descrieri care le oferim, siteul nostru desfasoara o ampla activitate de promovare a pensiunilor, hotelurilor si caselor de oaspeti Aflati mai multe.

Generalitati | Relief | Clima | Hidrografie | Vegetatie | Fauna | Cultura | Turism

 

Judet situat in partea central vestica a Romaniei, pe cursul mijlociu al raului Mures si pe cel inferior al raului Tarnava, strabatut de paralela de 46 grade lat N si de meridianele de 23 si 24 grade longitudine E, limitat de judetele Cluj la N, Mures la NE, Sibiu la E si SE, Valcea la S, Hunedoara la V si SV, Arad la NV si Bihor la NV. Suprafata este de 6 242 km2 cu o populatie de 394 959 locuitori din care 49,61% sunt barbati si 50,39% sunt femei. Densitatea este de 64,2 loc/km2. Resedinta de judet este municipiul Alba Iulia, iar ca orase mai importante mentionam Abrud, Aiud, Baia de Aries, Blaj, Campeni, Cugir, Ocna Mures, Sebes, Teius, Zlatna. Exista 65 de commune, 651 sate si 49 de localitati componente ale municipiilor.

 

Relieful este predominant muntos, ((61% din suprafata) reprezentat prin unitati montane apartinand Muntilor Apuseni, care ocupa jumatatea de NV a judetului, si Carpatii Meridionali in SE (respectiv NV -ul Muntilor Sureanu, si a Muntilor Cindrel). Zona Muntilor Apuseni cu inaltimi moderate (1000 – 1800 m) cuprinde prelungirile de SE ale muntilor Bihor cu numeroase forme carstice (Pesterile Scarisoara, Pojarul Politei, Cheile Ordancusei, Gheile Galbenei), culmile de sud ale Muntelui Mare, culmile de NE ale Muntilor Metaliferi si intreg ansamblul Muntilor Trascau, cu un relief variat, reprezentat prin maguri calcaroase izolate (Piatra Craivii, Piatra Cetii, Corabia), abrupturi calcaroase, chei (Aiudului, Valisoarei, Geoagiului), pesteri (Huda lui Papara) precum si prin numeroase maguri vulcanice intre care se remarca cele doua varfuri ale Detunatelor. In lungul vailor care fragmenteaza spetiul montan din VNV judetului se detaseaza mai multe depresiuni intramontane, bine individualizate : Abrud, Campeni, Salciua, Zlatna si Ighiu, Trascau, Mogos, etc. Culoarul larg al Vaii Muresului, ce strabate teritoriul judetului pe directia NE – SE, separa zona montana din V de zona de podis din E care se remarca printr-un relief colinar, apartinand Pod. Tarnavelor si Pod. Secaselor, cu inaltimi de 400 -550 m, fragmentate de vai largi, cu lunci si terase.

 

Clima

Temperatura medie: 9,5 grade C.

Precipitatii medii: 700 mm

Vanturile predominante bat dinspre SE si NE cu viteze medii anuale ce variaza intre 2,3 si 4,3 m/s la Alba Iulia si intre 4 – 6 m/s in zonele montane inalte.

 

Hidrografia este reprezentata in principal de raul Mures, care brazdeaza teritoriul judetului pe directia NE – SV, pe o distanta de 125 km, colectand afluentii sai : Tarnava, Sebes, Cugir, Aries, Aiud, Geoagiu.

 

Vegetatia este bogata si variata si prezinta o evidenta etajare (parusca, taposica, clopotei, jneapan, smirdar, ienupar, afin, molid, zada, brad, fag, ulm, plop, carpen, gorun).

 

Fauna este diversa si bogata, adaptata in cea mai mare parte domeniului forestier, multe spoecii avand o valoare cinegetica deosebita. Cele mai reprezentative exemplare faunistice ce traiesc in paduri sunt: cerbul, capriorul, ursul brun, rasul, mistretul, veverita, cocosul de munte, etc. Zonele inalte ale muntilor reprezinta domeniul caprei negre, ocrorita prin lege, dar si al acvilei de munte. Apele sunt bogate in pastrav, lipan, mreana, etc.

 

Invatamantul se desfasoara in 281 gradinite, 416 scoli generale, 34 de licee, 20 de scoli profesionale si 2 universitati la Alba Iulia. Reteaua asezamintelor culturale cuprinde 284 de biblioteci, 10 cinematografe, 7 case de cultura, 67 camine culturale, un teatru de papusi, numeroase muzee si case memoriale.

 

Sanatate. Exista 10 spitale, 2 sanatorii TBC, 154 de dispensare, 10 policlinici, 71 de farmacii in cadrul carora isi desfasoara activitatea 669 de medici si 2195 cadre medicale cu pregatire medie.

 

Turismul reprezonta o componenta principala a activitatii judetului. Frumusetea si varietatea peisajului, marea diversitate a monumentelor naturii, a celor istorice si arhitectonice, varietatea elementelor etnografice si folclorice, frecventa siturilor istorice inscriu aceasta zona in patrimonial turistic al tarii. Farmecul neasemuit al Muntilor Apuseni, pe ale caror culmi domoale si prelungi se risipesc pana aproape de varf asezarile omenesti, prezenta neinumaratelor forme carstice (Pesterile Pojarul Politei, Huda lui Papara, Scarisoara, Cheile Ordancusei, Runcului, Rametului, etc.), masivele de roci bazaltice “detunatele” – avand aspectul unei uriase orgi naturale (declarate m,onumente ale naturii) – Rapa Rosie de langa Sebes cu aspect de Canoin lung de 1 km si lat de 200 m sunt doar cateva dintre atractiile turistice de interes major ale judetului Alba. La aceasta se mai adauga calcarele de la Ampoita, Fagul Imparatului de la Baia de Aries (declarat arbore ocrotit), Ghetarul de la Vartop (rezervatie speologica), iezerul Sureanu (rezervatie complexa), precum si numeroasele obiective istorice si de arhitectura printre care se remarca Cetatea, Catedrala Romano –Catolica si cea Ortodoxa, Cladirea Palatului Episcopal, din Alba Iulia, Campia Libertatii de la Blaj, Campul de lupta de la Miraslau, Cetatea si Biserica Evanghelica din Sebes, Cetatea din Aiud, etc. In suita manifestarilor folclorice, un loc important il ocupa traditionalul “Targ de Fete” de pe Muntele Gaina unde se organizeaza annual la 20 iulie (Sf. Ilie) una dintre cele mai ample si originale serbari populare unde participa mii de localnici si turisti.

 

 

Copyright © www.totaltourism.ro 2004 - 2005