Noutati

 

Cititi despre noile rubrici care sunt adaugate saptamanal.

 

Vimax Spania

 

Asteptam sugestiile dvs.!

 

ROMANIA

 

-date generale utile de stiut-

 
 

Ambasade | Bucuresti | Distante | Numere de telefon |  Siguranta | Sosele | Taxi | Tren

 

Alcool. In Romania este interzis consumul de bauturi alcoolice pe strada sau celor care conduc autovehicole.

 

Autostop. In Romania autostopul este permis. Pe rute secundare, sunt chiar sanse bune de a prinde o astfel de ocazie. Acest lucru este valabil si pentru drumetii care coboara de pe munte si care mai au distante mari de parcurs pe drumuri judetene sau forestiere. De obicei se lasa aprox 15.000 ROL / km. cu toate acestea nu este recomandat sa faci autostopul singur .

 

Banci. Exista bancomate ale principalelor banci in toate municipiile si resedintele de judet. Acestea accepta carduri Visa, MasterCard, Maestro, Visa Electron, s.a.

 

Biciclete. Pe drumurile nationale si pe autostrazi, precum sip e marile bulevarde ale oraselor accesul cu bicicleta este interzis. Este interzis sa circuli cu bicicleta pe trotuar

 

Bucuresti. In Bucuresti este bines a ajungi cu masina intre orele 10:00 – 13:00 si dupa ora 20:00 pentru a evita traficul intens. Cel mai mare aflux de masini se inregistreaza intre orele 16:00 si 18:00.

 

Bucuresti. Cel mai rapid mijloc de transport in Bucuresti este metroul. Se gasesc statii de metrou in apropierea obiectivelor cele mai importante.

 

Conversatie. Cele mai frecvent vorbite limbi sunt engleza, franceza, germana, maghiara, italiana.

 

Droguri. In Romania este interzis si considerat infractiune consumul, portul sau traficul cu orice tip de stupefiante, incluzandu-le aici sip e cele usoare precum Marijuana

 

Mancare. Mancarurile romanesti traditionale sunt: sarmalele, micii, mamaliga, bulzul, tocanita, placintele, s.a. Tarii traditional romanesti: tuica, palinca, horinca. Acestea pot varia la mod de preparare in functie de regiuni. Daca sunteti in Romania , incercati-le!

 

Munti. Drumetiile pe munte presupun un echipament adecvat si in majoritatea cazurilor un cort, datorita lipsei de cabane din anumite massive ale tarii. Este deasemenea recomandat informarea asupra traseului de cate ori este posibil de la cabanieri sau echipele salvamont.

 

Numere de telefon. Prefixul international al Romaniei este 40.

 

Numere de telefon. Retelele de telefonie mobila: Connex (cu prefixul 072), Orange (cu prefixul (074) si Zapp (078).

 

Numere de telefon utile in Romania. (trebuiesc insotite de prefixul judetului in cazul apelatii de pe telefon mobil):

 

Politie: 955

Jandarmeria: 956

Pompieri: 981

Salvare: 962

Urgente: 112

Servicii veterniare speciale: 9331

Informatii rutiere: 939

Informatii diverse: 951

Informatii meteo: 9591

Ora exacta: 958

Informatii Automobil Club Roman: 9271

Informatii C.F.R. : 9521

Numere de telefon. Prefixele judetelor:

 

Alba: 0258                             Arad : 0257                                     Arges: 0248                    Bacau : 0234       Bihor: 0259                           Bistrita – Nasaud: 0263                      Botosani: 0231                Brasov : 0268

Braila : 0239                          Buzau : 0238                                   Calarasi: 0242                  Caras – Severin: 0255

Cluj: 0264                             Constanta : 0241                              Covasna: 0267                 Dambovita: 0245

Dolj: 0251                             Galati : 0236                                   Giurgiu : 0246                  Gorj: 0263

Harghita: 0266                       Hunedoara: 0254                             Ialomita: 0243                  Iasi : 0232

Maramures: 0262                    Mehedinti: 0252                              Mures: 0265                   Neamt: 0233

Olt: 0249                              Prahova: 0244                                  Satu Mare: 0261             Salaj: 0260

Sibiu : 0269                           Suceava: 0230                                 Teleorman: 0247             Timis: 0256  

Tulcea: 0240                          Vaslui: 0235                                    Valcea: 0250                  Vrancea: 0237

  Bucuresti: 021

 

Ora exacta. Ora romaniei este GMT + 2 h

 

Radar. Inspectoratele din fiecare judet au in dotare aparate de radar care pot determina viteza unui autoturism de la aprox. 1 km.

 

Siguranta. Evitati inghesuiala mare din autobuze, tramvaie, metrou precum si orice alte mijloace de transport in comun sau atunci cand nu se poate aveti mare grija de portofel, telefon mobil, precum si orice alte lucruri care se pot fura usor.

 

Siguranta. Contrar unor opinii eronat formate soselele din Romania sunt sigure atat ziua cat si noaptea.

 

Sosele. Se intalnesc frecvent in orase indicatoare de directii incomod plasate, recomandam soferiolr straini sa se uite in absolut toate directiile pentru a gasi indicatoarele care le cauta.

 

Sosele. Majoritatea drumurilor nationale au fost reperate de curand si sunt intr-o stare buna. Drumurile din orase si cele secundare pot fi majoritatea in stare proasta. Pentru cei care vor sa ajunga in locuri mai mult sau mai putin departate de drumurile principale recomandam o masina de tip SUV, 4x4 sau SAV.

 

Sosele. In Romania nu este obligatoriu sa circuli cu farurile aprinse in timpul zilei.

 

Sosele. Sunt rare situatiile in orase cand exista gropi foarte mari. Totusi ele exista. Recomandam sa nu circulati cu viteza mare in orase, in special noaptea.

 

Sosele. Limita maxima de viteza este de 50 km/h in localitati, 90 km/h in afara localitatilor si 120 km/h pe autostrazi.

 

Sosele. Este obligatoriu sa porti centura de siguranta pentru cei care stau in fata.

 

Taxi. Taxiurile (in special in Bucuresti) pe care le luati este bines a apartina unei firme sis a nu fie particular. Firmele de taxiuri sunt prezentate la fiecare oras.

 

Taxi. Tariful maxim pentru taxiuri este de 15.000 lei/km parcurs.

 

Transilvania. In majoritatea oraselor din Transilvania exista aparate pentru parcare. In restul tarii sunt angajati care vin la masina si taxeaza.

 

Tren. Mersul trenurilor este afisat pe pagina www.cfr.ro . Acesta se schimba in fiecare an in luna decembrie.

 

Tren. In Romania trenurile circula in medie cu o viteza de 90 km/h.

 

Tren. In Romania biletele de tren se gasesc la ghisee in gari si se vand cu maxim 3 ore inaintea plecarii trenului.

Exista si posibilitatea de a cumpara billet de la Agentiile C.F.R. (adresele si nr de tel. sunt prezentate la fiecare oras) care se vinde cu maxim 10 zile inaintea plecarii trenului.

 

Tren. Se pot procura bilete de calatorie si in tre, pretul acestora fiind cu 50% mai mare decat pretul normal.

 

Tutun. Fumatul este permis oriunde, cu exceptia spatiilor private sau publice prin care poate fi restrictionat prin placute corespunzatoare.

 

Urgente. In cazuri speciale, in spatiu rural cu precadere, se poate apela la ospitalitatea localnicilor pentru gazduire, alimente, apa sau orice alte probleme. Bunavointa romaneasca este renumita in toata lumea. Daca sunteti cu cortul si aveti trebuinta de ceva, puteti cere la ceilalti vecini care campeaza. Niciodata nu veti fi refuzati.

 

Copyright © www.totaltourism.ro 2004 - 2005