Judetul Arad
www.totaltourism.ro aduce in prim plan tot potentialul turistic care il ofera Romania. Pe langa invitatia de a descoperi aceasta tara prin multitudinea de poze si descrieri care le oferim, siteul nostru desfasoara o ampla activitate de promovare a pensiunilor, hotelurilor si caselor de oaspeti Aflati mai multe.

Generalitati | Relief | Clima | Hidrografie | Vegetatie | Fauna | Cultura | Turism

 

 

Judet situat in extremitatea vestica a Romaniei, pe cursurile inferioare ale raurilor Mures si Crisul Alb, la granita cu Ungaria, strabatut marginal de paralelele de 45,58 si 46,38 lat N si meridianele de 20,45 si 22,39 long E; este limitat de judetul Bihor la N si NE, Alba la E, Hunedoara la E, Timis la S si Republica Ungaria la V. Suprafata este de 7 754 km 2 cu o opoulatie de 475 339 locuitori, dintre care 48,17 % sunt barbati si 51,83 % sunt femei. Densitatea este de 61,7 loc/km 2 . Resedinta de judet este municipiul Arad, dintre orasele mai importante mentionam Curtici, Ineu, Lipova, Nadlac, Sebis, Pancota. Exista 67 de commune, 267 de sate si 2 localitati componente ale oraselor.

 

Relieful este reprezentat de 3 mari unitati ce se succed in trepte de la E la V (Carpatii Occidentali, Dealurile Vestice, Campia de Vest), forme care se intrepatrund prin intermediul marelui golf depresionar Zarand – Gurahont – Halmagiu. Unitatile montane apartin Carpatilor Occidentali, se extend in E si NE sub forma literei V, deschiderea spre NV imbratisind marele golf depresionar de mai sus. Muntii Zarand se desfasoara in partea central – estica sub forma unei culmi orientale V –E ce se termina brusc la contactul cu campia printr-o denivelare de 300 – 400 m. Altitudinea maxima se afla in partea centrala (vf. Drocea – 836 m). Partea de NE a judetului este ocupara de ramificatiile vestice ale Muntilor Codru – Moma, cu varfurile Plesu (1112 m), Momuta, Balateasa in cadrul carora se individualizeaza relieful carstic dezvoltat pe calcare jurasice si triasice. Spre E – SE, Muntii Cordu Moma sunt delimitati de Muntele Gaina, prin inseuarea tectonica Cristioru de Jos – Varfurile, aflata la cca 500 m altitudine, care asigura legatura rutiera intre depresiunea Beius si Depresiunea Halmagiu – Gurahont. Dealurile Vestice, cu inaltimi intre 200 – 400 m, aflate pe rama interna a golfurilor depresionare ocupa 15% din suprafata judetului si sunt reprezentate prin deapurile Chigherului, Codrului si Cuedului iar la sud de Valea Muresului, se desfasoara jumatatea nordica a Podisului Lipovei. Campia de Vest, cu subunitatile ei (Campia Aradului, portiuni din Campiile Vingai, Cermei si Crisurilor), dezvoltata in partea central – vestica a judetului formeaza treapta de relief cea mai coborata (de 90 – 124 m), ocupand 50% din suprafata judetului.

 

Clima.

Temperaturi medii: 8 -9 grade.

Precipitatiile medii: 700 mm.

Vanturile predominante bat dinspre SE si S si mai putin dispnspre N si NV, cu viteze medii anuale ce variaza intre 2,6 si 6 m/s.

 

Hidrografia este reprezentata in principal prin cursul inferior al Muresului, care dreneaza partea de sud a judetului Arad, pe directie E – V, pe o distanta de 220 km, si prin cursul mijlociu si inferior al Crisului Alb, in partea central nord vestica a judetului

 

Vegetatia predominanta: cer, garnita, fag, gorun, carpen, ulm, paltin, gorun, fag, stejar, frasin si ulm

 

Fauna este bogata si variata, cuprinzand cerbi, caproiare, mistreti, rasi, lupi, bizami, popandai, harciogi, potarnichi, grauri, dropii, etc. Raurile sunt populate de pastrav, crap, somn, clean, mreana, etc.

 

Invatamantul se desfasoara in cele 297 de gradinite, 305 scoli generale, 39 de licee, 19 scoli profesionale si o universitate cu 8 falultati la Arad. Reteaua asezamintelor culturale cuprinde un teatru de stat, un teatru de marionete, o filarmonica, 11 case de cultura, 228 camine culturale, 16 cinematografe, 264 biblioteci, numeroase muzee de istorie, arta, etnografie, etc.

 

Sanatate. Exista 11 spitale, 147 dispensare, 10 policlinici, 100 farmacii in care isi desfasoara activitatea 778 de medici si 2742 cadre medicale cu pregatire medie.

 

Turismul. Juderul Arad dispune de conditii naturale favorabile practicarii unui turism de sejur sau de tranzit. Intensa activitate turistica din acest judet este determinata de existenta unui relief variat, prezenta unor izvoare cu ape minerale care au generat dezvoltarea statiunilor balneo – climaterice precum Lipova si Moneasa, frecventa obiectivelor istorice si social culturale (cetatile de la Arad, Soimus, Siria, Dezna) biserici din lemn, manastiri, muzee de istorie si etnografie, varietatea si originalitatea folclorului, centrele de ceramica populara (Barsa, Halmagel, Tarnovita), picturile native din satul Brusturi, precum si de parcurile dendrologice de la Gurahont si Lipova, de rezervatiile botanice si nu in ultimul rand de pozitia acestui judet, la granita cu Ungaria – fiind o adevarata poarta de intrare in Romania a turistilor in intreaga Europa centrala si de vest.

 

 

Copyright © www.totaltourism.ro 2004 - 2005