Judetul Arges
www.totaltourism.ro aduce in prim plan tot potentialul turistic care il ofera Romania. Pe langa invitatia de a descoperi aceasta tara prin multitudinea de poze si descrieri care le oferim, siteul nostru desfasoara o ampla activitate de promovare a pensiunilor, hotelurilor si caselor de oaspeti Aflati mai multe.

Generalitati | Relief | Clima | Hidrografie | Vegetatie | Fauna | Cultura | Turism

 

 

Judet situat in partea central sudica a romaniei, in bazinul superior al raului Arges intre 44,83 si 45,37 lat N si 24,25 si 25,20 long E, intre judetul Sibiu si Brasov, la N, Dambovita la E, Teleorman la S, Olt la SV si Valcea la N si NV. Suprafata este de 6 126 km2 cu o populatie de 671 446 locuitori din care 48,92 % sunt barbati si 51,08 % sunt femei. Densitatea este de 98,9 loc/km2. Resedinta de judet este municipiul Pitesti, iar ca orase importante mentionam Campulung Muscel, Costesti, Curtea De Arges, Mioveni, Topoloveni. Exista 93 de commune, 577 sate si 2 localitati componente ale municipiilor si oraselor.

 

Relieful este variat, reprezentat prin 3 mari unitati care coboara progresiv de la N la S. Unitatea Montana care ocupa 25% din suprafata judetului se desfasoara in partea de N a acestuia, pe directie E – V, cuprinzand culmea principala a Muntilor Fagaras, dominate de cele mai inalte varfuri din Carpatii Romanesti (vf. Moldoveanu – 2544 m, vf. Negoiu 2535) situati la limita cu jud. Brasov si Sibiu, apoi prelungirile de Vest ale masivului Leaota si cele de SV ale Muntilor Piatra Craiului precum si lantul masivelor muntoase Iezer – Papusa, Ghitu, Frunti. Partea centrala ajudetului este ocupata in proportie de 55% de regiuni deluroase (Muscelele Argesului) si de subunitati ale Podisului Getic (portiuni din dealurile Argesului, Piemontul Candesti si Cotmeana) iar regiunile de S, de subunitati ale campiei Romane (Campia Pitesiului si un sector al Campiei Gavanu – Burdea).

 

Clima

Temperatura medie: 6-7 grade C

Precipitatiile medii: 800 – 1000 mm

Vanturile predominante bat dinspre NV si V cu viteze medii anuale situate intre 1,8 si 2,3 m/s, viteze mai mari inregistrandu-se pe culmile Fagarasului mai ales iarna, cand ating valori de 50 – 60 m/s.

 

Reteaua hidrografica are o densitate mare si debite bogate, reprezentata in principal prin cursul superior al raului Arges, care colecteaza direct sau prin intermediul afluentilor sai majoritatea raurilor de pe terit judetului Arges printre care: Valasan, Raul Doamnei, Budisteanca, etc.

 

Vegetatia are o distributie etajata in functie de unitatile de relief (cer, garnita, stejar, gorun, carpen, fag, brad, molid, jneapan, ienupar, zambru).

 

Fauna domeniului forestier este alcatuita din mamifere printre care se remarca mistreti, ursi, cerbi, caprioare, lupi, vulpi, rasi, veverite, etc. Cel mai valoros element il reprezinta capra neagra, cu o frecventa mare pe crestele Fagarasilor. Acvifauna include cocosul de munte, ierunca, vulturul plesuv, acvila de piatra, cinteza, etc. In zona de campie sunt frecvente rozatoarele si soparlele. Apele sunt populate de pastravi, mreana, clean, crap, caras, etc.

 

Invatamantul se desfasoara in 495 gradinite, 491 scoli generale, 39 de licee, 25 scoli profesionale, o universitate cu 5 facultati. Din reteaua asezamintelor culturale fac parte Teatrul Dramatic Alexandru Davilla din Pitesti, 634 de biblioteci, 18 muzee, numeroase case memoriale (George Toparceanu la Namaesti, Tudor Musatescu la Campulung, Liviui Rebreanu la Valea Mare – Pravat,etc.), peste 200 camine culturale, etc.

 

Sanatate. Exista 15 spitale, 178 dispensare, 15 policlinici, 127 farmacii in cadrul carora activeaza 1001 medici si 3381 cadre medicale cu pregatire medie.

 

Turism. Judetul Arges se inscrie printre primele locuri din tara in ceea ce priveste potentialul sau turistic. Printre elementele de atractie turistica ale judetului Arges sunt: peisajul natural variat (Varfurile semete ale Muntilor Fagaras, Pestera si Cheile Dambovicioarei, Lacul de acumulare Vidraru, etc.), varietatea elementelor de flora si fauna cu multe specii declarate monumente ale naturii (floare de colt, garofita Pietrei Craiului, capra neagra, etc), vestigiile istorice si monumentele arhitectonice (Curtea Domneasca de la Curtea de Arges, Culele de la Retevoiesti si Titesti, conacul de la Golesti, etc), obiectivele social – culturale, numeroasele biserici si manastiri, varietatea si originalitatea folcolrului si a artei populare precum si numeroasele rezervatii naturale.

 

 

 

Copyright © www.totaltourism.ro 2004 - 2005