Judetul Bacau
www.totaltourism.ro aduce in prim plan tot potentialul turistic care il ofera Romania. Pe langa invitatia de a descoperi aceasta tara prin multitudinea de poze si descrieri care le oferim, siteul nostru desfasoara o ampla activitate de promovare a pensiunilor, hotelurilor si caselor de oaspeti Aflati mai multe.

Generalitati | Relief | Clima | Hidrografie | Vegetatie | Fauna | Cultura | Turism

 

 

Judet situat in estul Romaniei, in bazinul mijlociu al Siretului si al Trotusului, intre 46,10 si 46,55 lat N si 26,00 si 27,40 long E, intre judetele Neamt la N, Vaslui la E, Vrancea la S, Covasna la SV si Harghita la V. Suprafata este de 6 621 km2, cu o populatie de 754 788 loc, din care 49,74% sunt barbati si 50,29% femei. Densitatea este de 113,1 loc/km2. Resedinta de judet este municipiul Bacau, iar dintre orasele mai importante mentionam Buhusi, Comanesti, Darmanesti, Moinesti, Onesti, Slanic Moldova, Tg. Ocna. Exista 79 de commune, 485 sate si 11 localitati componente ale municipiilor.

 

Relieful este format din unitati montane, dealuri subcarpatice si de podis, zone colinare, terase si lunci, care se succed in trepte de la V la E. In partea de vest a judetului, se desfasoara o serie de culmi muntoase, de inaltime mijlocie (984 m in vf. Magura – 1664 m in vf Grindusa), care ocupa 35,54% din suprafata jud Bcau, reprezentand prelungirile sudice si estice ale Muntilor ce apartin flisului din zona externa a Carpatilor Orientali. Astfel, de la N la S, rama Montana care insoteste limita vestica a jud Bacau, este alcatuita din prelungirile sudice ale Muntilor Gosmanu si Tarcau si versantul nordic al Muntilor Vrancei. In interiorul spatiului montan, in lungul unor vai, s-au individualizat numeroase depresiuni bine conturate in care se remarca : Dper. Darmanesti, Depr. Agas, Depr. Cosnea, Depr. Poiana Uzului, Depr. Slanic Moldova, etc. Partea centrala a judetului, intre zona montana (la vest) si Valea Siretului la E, este ocupata de subcarlpatii Tazlaului, si partea de N a subcarpatilor Vrancei (28%), in cadrul carora, o mare extensiune o are Depresiunea Subcarpatica Tazlau – Casin si culmea Pietricica. La E de culoarul Vaii Siretului, se afla in partea de NV a colinelor Tutovei si o mica zona a extremitatii vestice a Podisului Central Moldovenesc.

 

Clima este temperat continentala cu nuante excesive in E si moderate in V si cu diferentieri marcante altitudinal.

Temperatura medie: 8 grade C

Precipitatii medii: 700 mm

Directia predominanta a vanturilor denota o frecventa accentuata a curentilor de aer dinspre N, NV si NE, viteza media anuala situuandu-se intre 4 – 6 m/s.

 

Reteaua hidrografica apartine in intregime bazinului mijlociu a raului Siret, care strabate de la N la S, pe o distanta de 125 km, partea de E a judetului, cu o panta medie de 0,6 m/km, colectand prin intermediul Bistritei Inferioare si a Trotusului toate apele din zona montana si din subcarpati.

 

Vegetatia apartine aproiape in intregime domeniului forestier (gorun, stejar, tei, jugastru, fag, molid, brad ).

 

Fauna se caracterizeaza prin preponderenta speciilor de padure cum ar fi: ursul, cerbul, mistretul, jderul, lupul, vulpea, rasul, pisica salbatica, capriorul, veverita, cocosul de munte, soimul, etc. In Lunca Siretului se gasesc lisite, rate salbatice, etc., apele fiind populate de pastrav, scobar, clean, mreana, lipan, etc.

 

Invatamantul se desfasoara in cele 529 gradinite, 567 scoli generale, 30 de licee, 25 scoli profesionale, un institut de invatamant superior cu 4 facultati. Din reteaua asezamintelor culturale mentionam un teatru dramatic,”George Bacovia”, un teatru de papusi, o orchestra simfonica “Mihail Jora”, 13 muzee, 497 biblioteci, 11 cinematografe, 208 camine culturale, 5 case de cultura, numeroase case memoriale, orchestre de muzica culturala, ansambluri folclorice, etc.

 

Sanatate. Exista 8 spitale, 173 dispensare, un sanatoriu, 13 policlinici, 136 farmacii in cardul carora isi desfasoara activitatea 823 medici si 3685 cadre medicale cu pregatire medie.

 

Turismul de sejur sau de tranzit, practicat pe scara larga in judetul Bacau, dispune de o gama variata de elemente de peisaj, monumente istorice si de arta, muzee si case memoriale, peisaje pitoresti, renumitele statiuni balneo – climaterice (Slanic Moldova, Tg. Ocna), interesante si attractive masnifestari etno – folclorice. Pe tot cuprinsul judetului se poate admira frumusetea elementelor de peisaj (Valea Trotusului cu o succesiune de defile si bazinete depresionare, Valea si defileul Uzului, lacul de acumulare de la Poiana Uzului, Valea Bistritei), precum si de peisaj urbanistic (Bacau) si numeroase locuri istorice si monumente arhitectonice (Campurile de lupta de la Oituz, Manastirea Casin, Biserica din Borzesti, ctitorita de Stefan cel Mare, curtea Domneasca si Biserica “Precista” din Bacau, cetatea dacica Tamasidava, Hanul de la Gura Orbicului, de langa Buhusi, etc.). Exista si o serie de rezxervatii naturale precum Codrul Secular de la Runc – Racova, Dealul Perchiu precum si parcul dendrologic de la Hemeius. Interesul turistic al jud. Bacau, este marcat in special de prezenta statiunilor balneoclimaterice Slanic Moldova, Tg. Ocna, Dofteana, Sarata Bai.

 

 

 

Copyright © www.totaltourism.ro 2004 - 2005