Judetul Bihor
www.totaltourism.ro aduce in prim plan tot potentialul turistic care il ofera Romania. Pe langa invitatia de a descoperi aceasta tara prin multitudinea de poze si descrieri care le oferim, siteul nostru desfasoara o ampla activitate de promovare a pensiunilor, hotelurilor si caselor de oaspeti Aflati mai multe.

Generalitati | Relief | Clima | Hidrografie | Vegetatie | Fauna | Cultura | Turism

 

 

Judet situat in extremitatea de VNV a Romaniei, la granita cu Ungaria, in bazinele raurilor Crisul Negru, Crisul Repede si Barcau, intre 46,23 si 47,35 grade lat N si 21,26 si 22,48 long E, intre judele Satu Mare la N, Salaj la NE, Cluj la E, Alba la SE, Arad la S si Republica Ungaria la V. suprafata este de 7 544 km2 cu o populatie de 619 529 locuitori din care 48,81% sunt barbati si 51,19% sunt femei. Densitatea este de 82,7 loc.km2. Resedinta de judet este municipiul Oradea iar dintre orasele mai importante mentionam Alesd, Beius, Marghita, Nucet, Salonta, Stei, Valea lui Mihai, Vascau.. Exista 86 de commune, 434 sate si 13 localitati componente ale oraselor.

 

Relieful este dispus in trepte descrescande de la E la V, sub forma unui amfiteatru cu deschidere inspre NV, constituit dintr-o zona montana ce ocupa in SSE si E 24% din suprafata judetului, o regiune deluroasa combinata cu depresiuni intracolinara in partea de mijloc (32% di suprafata) si una de campie in vest (44% din suprafata). Unitatile montane sunt reprezentate prin prelungirile vestice ale muntilor Bihor si Vladeasa, din care se desprind 3 culmi (Codru Moma, Padurea Craiului si Plopis), ce patrund in aria colinara spre V, inchizand intre ele depresiune Beius, pe cursul superior al Crisului Negru si Depresiunea Vad – Borod pe cel al Crisului Repede. Zona Muntilor Bihor si Padurea Craiului se caracterizeaza prin extinse suprafete de eroziune, cu un grad inalt de netezime (cum este cazul la Zece Hotare, Podul Glimeei din Muntii Padurea Craiului), ce contrasteaza cu relieful carstic, bine dezvoltat (doline, avenuri, pesteri, chei), in regiunea Padis – Cetatile Ponorului, Meziad, Vartop, etc. Treapta intermediara de relief, cu altitudini de 250 – 450 m, interpusa intre munte si campie, este reprezentata de dealurile piemontane crisene, alcatuite din clumi prelungi, separate de vai largi, cu lunci si terase, in cadrul carora se evidentiaza mai multe unitati deluroase: Dealurile Viisoarei, Barcaului, Oradeei, Padurii Craiului, Codru Moma, etc. Ansamblul unitatilor de campie, ce ocupa jumatatea de vest a jud Bihor, apartine Campiei de Vest, fiind rezultatul unui process de acumulare si eroziune, prin divagarea retelei hidrografice ce coboara din zona montana si cea deluroasa. Subunitatile Campiei de Vest sunt : partile de sud ale Campiei Carei si Ierului, Campia Miersigului, Campia joasa a Crisurilor, partea de N a Campiei Cernei.

 

Clima este temperat continentala, moderata.

Temperatura medie: 10,5 grade C

Precipitatiile medii: 700 – 1000 mm

Vanturile predominante bat dinspre sud, viteza media anuala a acestora variind intre 7,5 – 8 m.s

 

Reteaua hidrografica prezinta o densitate mare si apartine in majoritate celor 3 bazine colectoare principale: Barcau, Crisul Repede si Crisul Negru. Reteaua de canale este reprezentata prin : canalul Crisurilor ce leaga Crisul Repede in N cu Crisul Negru in S, lung de 61 de km si Canalul Culise lung de 41 de km.

 

Vegetatia. Prezinta o etajare determinata de treptele de relief ( taposica, firuta, parusca, jneapan, ienupar, afin, brad, stejar, gorun, carpen, frasin, ulm, cer).

 

Fauna padurilor este cea mai insemnata si bine reprezentata, cuprinzand specii ca cerbul, muflonul, mistretul, ursul, rasul, jderul, cocosul de munte, fazanul, etc. Fauna silvostepei este slab reprezentata, alcatuita din popandai, harciogi, orbeti, iepuri, prepelite si cateva specii de reptile. Apele raurilor si lacurilor sunt bogate in pastrav, lipan, mreana, clean, crap, stiuca, biban, etc.

 

Invatamantul se desfasoara in cele 476 de gradinite, 523 scoli generale, 40 de licee, 22 scoli profesionale, o universitate la Oradea cu 15 facultati. Din reteaua asezamintelor culturale amintim 2 teatre dramatice, 2 de papusi, o orchestra simfonica, 21 case de cultura, 356 camine culturale, 17 cinematografe, 414 biblioteci, 13 muzee (Muzeul Tarii Crisurilor este de interes national).

 

Sanatate. Exista 16 spitale, 18 policlinici, 188 dispensare, 156 farmacii, iar asistenta medicala este asigurata de 1098 medici si 3888 cadre medicale cu pregatire medie.

 

Turism. Potentialul turistic ridicat al jud BH, conditionat de marea varietate a monumentelor istorice si arhitectonice, de frumusetea si originalitatea peisajului natural, de bogatia elementelor folclorice si etnografice, de baza materiala adecvata, etc. determina desfasurarea unui intens turism de sejur si de tranzit. Pe langa existenta mai multor monumente istorice, de arhitectura si obiective social culturale (Palatul Episcopal in stil baroc, Catedrala Romano – Catolica, Biserica Cu Luna, Cetatea Medievala din Oradea, Cetatile Biharea si Finis, bisericile din lemn de la Rieni, Sebis, Brusturi, Pausa, etc., turnul Cetatii din Salonta, etc.), o puternica atractie turistica o constituie zona carstica Padis – Cetatile Ponorului din Muntii Bihor, cu fenomene carstice complexe : pesteri, avenuri, chei, izbucuri, etc. Un interes turistic aparte il au Varful Curcubata Mare, Valea superioara a raului Galbena (cu aspect de canion), Cetatea Radesei, Ponorul si Avenul Cuciulata, Pestera Ursilor din Chiscau, Pestera Meziad, Pestera Vantului, Defileul Crisului Repede, zona Carstica Vascau, etc. Un permanent flux turistic se indreapta catre statiunile balneoclimaterice Baile Felix, Baile 1 Mai, Tinca si catre statiunea montana Stana de Vale.

 

 

Copyright © www.totaltourism.ro 2004 - 2005