Judetul Brasov
www.totaltourism.ro aduce in prim plan tot potentialul turistic care il ofera Romania. Pe langa invitatia de a descoperi aceasta tara prin multitudinea de poze si descrieri care le oferim, siteul nostru desfasoara o ampla activitate de promovare a pensiunilor, hotelurilor si caselor de oaspeti Aflati mai multe.

Generalitati | Relief | Clima | Hidrografie | Vegetatie | Fauna | Cultura | Turism

 

 

Judet situat in partea centrala a tarii, in curbura interioara a arcului Carpatic, in zona de intalnire a Carpatilor Orientali cu cei Meridionali si cu Podisul Transilvaniei, pe cursul mijlociu si superior al Oltului intre 45,23 si 46,12 lat N si 24,06 si 26,01 long E intre judetele Harghita la N, Covasna la E si NE, Buzau la SE, Prahova la SE, Dambovita la S, Arges la S si SV, Sibiu la V, si Mures la NV. Suprafta este de 5 363 km2 cu o populatie de 626 499 lcouitori, dintre care 48,99% msunt barbati si 51,01% sunt femei. Desnitatea este de 118 loc/km2. Resedinta de judet este municipiul Brasov, orase mai importante sunt Codlea. Fagaras, Predeal, Rasnov, Rupea, Sacele, Victoria, Zarnesti. Exitsa 43 de commune, 150 de sate si 5 localitati componente ale oraselor.

 

Relieful este variat cu o mare complexitate morfologica, desfasurat sub forma a trei trepte majore de la S la N: treapta muntilor inalti (peste 1700 m), in S si SE, care ocupa 18% din suprafata judetului, treapta muntilor scunzi (800 – 1700m) in partea centrala si de sud est, ocupand 22% din suprafata, iar treapta depresiunilor si a dealurilor de podis 400 -700 m) din jumatatea de NV si e a judetului, ocupand peste 60% din suprafata judetului. Partea de SV a judetului Brasov este ocupata de versantul Nordic al Muntilor Fagaras, cu aspect alpin, ce domina cu 1600 – 2000 m Podisul Transilvaniei, din creasta lor principala, aparand cele mai inalte varfuri din Carpatii Romanesti (Moldoveanu – 2544 m, Vistea Mare – 2527, Galasescu – 2472 m). Versantul Nordic al Muntilor Fagaras, este brazdat de o multime de rauri mici (Sebes, Berivoiu, Breaza, Vistea, Sambata, etc.), care formeaza in aceasta zona, cea mai densa retea hidrografica din tara. In partea de S si SE a judetului se desfasoara prelungirile nordice ale Masivelor Piatra Craiului, Leaota, Bucegi, Baiului si Ciucas, precum si masivele Piatra Mare si Postavarul. In cadrul zonei muntoase din S si SE se individualizeaza Culoarul Bran – Rucar, vaile superioare ale Prahovei, Timisului si Teleajanului, cu pasurile Giuvala, Predeal si Bratocea, care asigura legaturile rutiere si feroviare intre Transilvania si Muntenia. Treapta muntilor scunzi e reprezentata in princuipal prin Clabucetele Intorsurii in SE, Muntii Tagla si Muntii Persani in partea central – nordica a judetului. De o parte si de alta a Muntilor Persani, se desfasoara doua mari arii depresionare, numite si “Tari”: Depresiunea Brasov sau Tara Barsei, si partea central – estica a Depresiunii Fagaras sau Tara Fagarasului. Sectorul de NV al judetului Brasov, la V si N de Valea Oltului, cuprinde in arealul sau partea de E si SE a Podisului Hartibaciului impreuna cu subdiviziunile sale, unde inaltimile medii ating 500 – 600 m.

 

Clima. Este temperat continantala moderata, cu variate nuante in functie de altitudine. Regimul climatic general se caracterizeaza prin veri racoroase, cu precipitatii frecvente, si ierni foarte reci in zonele depresionare si de podis, si veri racoroase cu precipitatii frecvente si ierni frigurooase cu ninsori bogate in sectorul alpin.

Temperatura medie: -5,3 grade C.

Precipitatiile medii: 800 mm.

Vanturile bat cu o frecventa mai mare dinspre V, NE si SV inregistrand viteze medii anuale cuprinse intre 3 m/s in regiunile depresionare si uneori peste 10m/s in sectorul montan inalt.

 

Reteaua hidrografica este relativ bogata si densa, si cu debite ridicate in toate anotimpurile anului. Majoritatea raurilor mai mici din arealul judetului Brasov sunt colectate de raul Olt, care strabare partea de NV a judetului pe o distanta de cca 210 km. Afluentii principali pe care ii primeste Oltul pornind din amonte spre aval, sunt: Homorod, Daisoara, Cincu, etc. pe dreapta, si Tarlung, Ghimbasel, Barsa, Bogata, Comana, Venetia, Sebes, Sambata, Vistea, etc. pe stanga, determinand o densitate medie de 0,9 km/km2 superioara mediei pe tara.

 

Vegetatia predominanta: rogoz, jenapan, afin, parusca, molid, gorun, carpen, fag. Dintre plantele ocrotite de lege se remarca floarea de colt si garofita Pietrei Craiului.

 

Fauna este raspandita pe toate formele de relief, din luncile raurilor pana pe crestele muntilor inalti. Zona alpina este dominata de capre negre, vulturi plesuvi, acvila de piatra, declarate monumente ale naturii. Domeniul forestier este foarte bogat in vietuitoare ca ursul brun, cerbul carpatin, rasul, mistretul, jderul, pisica salbatica, capriorul, veverita, cocosul de munte, gainusa salbatica, cinteza, etc. In apale repezi de munte traiesc pastravii si lipanul, iar in raul Olt si celelalte ape de ses, somnul, crapul, stiuca, scobarul, mreana, etc.

 

Invatamantul se desfasoara in cele 252 gradinite, 217 scoli generale, 45 licee, 27 scoli nprofesionale, 2 universitati (“Transilvania” si “George Baritiu”) unde invatamantul se desfasoara atat in limba romana cat si in limbile germana si maghiara. Din reteaua asezamintelor culturale mentionam 3 teatre, filarmonica Gheorghe Dima din Brasov, 2 galerii de arta, 19 cinematograafe, 333 biblioteci, 135 camine culturale, 9 case de cultura, numeroiase muzee. Annual, la Brasov are loc Festivalul international de muzica usoara “Cerbul de Aur”.

 

Sanatate. Exista 13 spitale, 17 policlinici, 152 dispensare, un centru de medicina preventiva, 108 farmacii in care isi desfasoara activitatea 1128 medici si 3528 cadre medicale cu pregatire medie.

 

Turism. Inzestrat cu un bogat, complex si valorors potential turistic, natural si istoric, judetul Brasov cunoaste o permanenta dezvoltare a activitatii turistice, oferind in toate anotimpurile anului posibilitati multiple de petrecere a timpului liber. Varietatea si frumusetea peisajului montan, cu lacuri glaciare, trasee marcate, cabane, si posibilitati de alpinism, neinumaratele monumente istorice si de arhitectura (Castelul Bran, Cetatea Fagaras, Biserica Neagra, Casa Sfatului), statiunile balneoclimaterice (Rotbav si Zizin) si ale sporturilor de iarna (Poiana Brasov, Predeal), celebrele monumente ale naturii (Poiana Narciselor, bazaltele de la Racos, garofita Pietrei Craiului, etc), complexul manastiresc de la Sambata, constituie tot atatea obiective turistice si puncte de atractie pentru vizitatorii romani si staini.

 

 

Copyright © www.totaltourism.ro 2004 - 2005