Judetul Buzau
www.totaltourism.ro aduce in prim plan tot potentialul turistic care il ofera Romania. Pe langa invitatia de a descoperi aceasta tara prin multitudinea de poze si descrieri care le oferim, siteul nostru desfasoara o ampla activitate de promovare a pensiunilor, hotelurilor si caselor de oaspeti Aflati mai multe.

Generalitati | Relief | Clima | Hidrografie | Vegetatie | Fauna | Cultura | Turism

 

 

Judet situat in partea central estica a tarii, in SE Carparilor Orientali, axat pe cursul superior si mijlociu al raului Buzau, intre 44,44 si 45,49 grade lat N si intre 26,04 si 27,26 grade long E, intre judetele Vrancea la N si NE, Braila la E si SE, Ialomita la S, Prahova la SV si V, Brasov la NV si Covasna la NE. Suprafata este de 6 103 km2 cu o populatie de 503 451 locuitori din care 48,97% sunt barbati si 51,03 % sunt femei. Densitatea este de 83,2 loc/km2. Resedinta de judet este municipiul Buzau, si orase mai importante sunt Nehoiu, Pogoanele, Ramnicu Sarat. Exista 81 de commune, 478 sate si 2 localitati componente ale oraselor.

 

Relieful este reprezentat prin 3 trepte majore (munti 19%, dealuri subracpatice 31%, campii 50 %) care coboara de la NV catre SE. Treapta inalta cuprinde Muntii Buzaului, constituiti din 5 masive: Penteleu, Siriu, Podu Calului, Monteoru si Ivanetu precum si prelungirile de SV ale Muntilor Vrancei, cea mijlocie incluzand subcarpatii Buzaului, formati dintr-un ansamblu de culmi deluroase (Cornatei, Blidisel, Ciolanu, Istrita, etc) separate de depresiuni subcarpatice. (Nehoiu, Siriu, Chiojdu, Patarlagele) si o mica portiune din subcarpatii Vrancei (Dealurile Bisoca, Blajani, Buda). Caracteristicile principale ale dealurilor Paclelor, cu inaltimi ce variaza intre 300 – 350 m, sunt degradarile de teren care au dat nastere la asa numitele “bad lands” si prezenta vulcanilor noroiosi. Zona de campie, extinsa in jumatatea de SE a judetului, e alcatuita din 4 subunitati principale (Campiile Sarata, Baraganul Ialomitei, Buzau, Calamtui si Campia Ramnicului), care apartin Campiei Romane. Trecerea de la zona subcarpatica la cea de campie se face prin intermediul a doua glacisuri (Glacisul Istirtei si cel al Ramnicului) cu altitudini de cca 250 m.

 

Clima. Are un caracter temperat continental, cu nuante locale determinate de formele de relief.

Temperatura medie: 4-6 grade C.

Precipitatiile medii: 700 mm .

Vanturile predominante bat dinspre NE, urmate de cele dinspre SE. Vitezele medii anuale ale vanturilor variaza intre 1,4 si 6 m/s.

 

Reteaua hidrografica. Este reprezentata in principal de cursul superior si mijlociu al raului Buzau, care strabate judetul pe o lungime de 175 km, pe directie NV – SE, colectand majoritatea raurilor mai mici, printre care: Casoca, Basca Mica, Baligoasa, Slanic, Calnau pe stanga si Siriu, Nehoiu, Basca Chiojdului, Niscov, pe dreapta.

 

Vegetatia predominanta: paius, taposica, stirigoaie, hirisor, jneapan, smirdar, molid, gorun, carpen, fag, stejar si stejar pufos.

 

Fauna, are o distributie altitudinala, fiind alcatuita dintr-o mare varietate de specii. Padurile de munte si din subcarpati, adapostesc o varioata si bogata lumea animala (cerbi, caprioare, mistreti, ursi, rasi, jderi, veverite, lupi, vulpi, cocosi de munte, mierle, sturzi, ciocanitoare, iepuri, soareci, serpi, soparle). In marginea externa a subcarpatilor si in zona de stepa si silvostepa traiesc neinumarate rozatoare: soareci de camp, popandai, iepuri de camp, dihor, precum si numeroase pasari: prepelita, potarnichea, graurul, ciocarlia de Baragan, prigoria, etc. Exista deasemenea o sumedenie de insecte precum lacustele, cosasii, greierii si feluriti paienjeni. Apele raurilor sunt bogate in pastravi, clean, bibal, lipan, somn.

 

Invatamantul se desfasoara in cele 361 gradinite, 432 scoli generale, 29 de licee, 21 scoli profesionale si un institut de invatamant superior. Din reteaua asezamintelor culturale amintim 6 muzee, 346 biblioteci, 6 cinematografe, 6 case de cultura, 81 camine culturale, 4 uniuni de creatie si o orchestra profesionala de muzica populara.

 

Sanatate. Exista 9 spitale, 145 dispensare, 9 policlinici, 87 farmacii in care-si desfasoara activitatea 571 medici si 2553 cadre medicale cu pregatire medie.

 

Turism. Reprezinta o componenta principala a activitatii jud buzau, legat de rpezenta numeroaselor obiective turistice, a bogatiei si varietatii elementelor de ordin insoric, etnografic si folcloritc. Principalele obiective de interes turisztic sunt: peisajele, din zona miontana si subcarpatica, (valea superioara a Buzaului, masivele muntoase Siriu, Penteleu, Podu Calului, zone de interes cinegetic, vulcanii noroiosi, „focurile nestinse” – fenomen rar intalnit, declarat monument al naturii de la Lopatari, rezervatia geologica de la Badila cu stanci de calcar denumite „sarea lui buzau”, rezervatia forestiera Milea Viforata), monumentele si locurile istorice (manastirile Ciolanu, Barbu, Cetatuia, Carnu, Gavanu, Nifon, complexul arheologic de la Sarata Monteoru, urmele castrului roman de la Pietroasele, etc.), diversitatea si bogatia elementelor etnografice (scul[turi in lemn, tesaturi si covoare, instrumente muzicale, cioplitul in piatra), prezenta tabarei de sculptura in are liber de la Magura, existenta statiunilor balneoclimaterice de la Sarata Monteoru, siriu, si celebrele festivaluri folclorice de la Lopatari, Gura Teghii, Buzau.

 

 

 

Copyright © www.totaltourism.ro 2004 - 2005