Judetul Calarasi
www.totaltourism.ro aduce in prim plan tot potentialul turistic care il ofera Romania. Pe langa invitatia de a descoperi aceasta tara prin multitudinea de poze si descrieri care le oferim, siteul nostru desfasoara o ampla activitate de promovare a pensiunilor, hotelurilor si caselor de oaspeti Aflati mai multe.

 

Generalitati | Relief | Clima | Hidrografie | Vegetatie | Fauna | Cultura | Turism

 

Judet situat in SE Romaniei, in E Campiei romane, pe stanga Dunarii, la granite cu Bulgaria, intersectat de meridianul de 27 grade long E cu paralelea de 44 grade lat N. Judetul Calarasi este limitat de judetele Ialomita la N, Constanta la E, Giurgiu la V, Ilfov NV si de Bulgaria la S. suprafata este de 5081 km 2 cu o piopulatie de 330 553 locuitori din care 49,37% sunt barbate si 50,63% sunt femei. Densitatea este de 65,3 loc/ km2. Resedinta de judet este municipiul Calarasi, orase mai importante sunt Budesti, Fundulea, Oltenita, Lehliu. Exista 48 de commune, 155 de sate.

 

Relieful este in exclusivitate de campie, cu inclinare usoara NE – SV, cuprinde mai multe subunitati ale Campiei Romane, precum si luncile si terasele larg dezvoltate ale Argesului si Dunarii. Monotonia campiei, cu interfluviile ei netede care formeaza asa numitele campuri (Campul Hagieni, Campul Argovei, Campul Calarasi, etc), acoperite in mare parte de loess, este intrerupota pe alocuri de crovuri si de vai inguste. Lunca Dunari reprezinta unitateacea mai joasa a reliefului, extinsa exclusive pe partea stanga a fluviului, pe latimi cuprinse intre 6 si 14 km. Cu mici exceptii Lunca Dunarii, a fost indiguita si desecata. In extremitatea estica a judetului se afla aproximativ jumatate din suprafata marii unitati de relief denumita Balta Ialomitei, dezvoltata intre Dunarea Veche la E si Bratul Borcea la V.

 

Clima. Este temperat continentala, relativ omogena pe intreg cuprinsul judetului, caracterizata prin veri calduroase nsi ierni reci, marcate uneori de viscole puternice.

Temperatura medie: 10 grade C.

Precipitatiile medii: 540 mm

Vanturile bat cu o frecventa mai mare dinspre V, N si NE, cu viteze medii anualece variaza intre 2,6 si 5,3 m/s.

 

Reteaua hidrografica este tributara in intregime Dunarii, care formeaza limita de S si de e a judetului Calarasi, pe o distanta de 145 km.

 

Vegetatia. Apartine in cea mai mare parte zonei de stepa (stejar brumariu, frasin, ulm , plop), caracterizata prin pajisti alcatuite din firuta, nagara, pelinita, laptele cainelui, paius, etc. In present vegetatia naturala este inlocuita aproape in totalitate cu culture agricole.

 

Fauna. Este caracteristica zonelor de stepa si silvostepa printer care se gasesc: iepurele, popandaul, dihorul de stepa, harciogul, soarecele de camp, sobolanul, orbetele, prepelita, potarnichea, ciocarlia, soparla, sarpele, gusterul si numeroase insecte. In paduri traiesc caprioare, mistreti, vulpi, lui, etc. Fauna din arealul luncilor si lacurilor este mult mai bogata si variata, reprezentata prin vodra, caine enot, bizam, corcodel, lisita, barza, soim dunarean, etc. Ihtiofauna cuprinde crap, stiuca, somn, caras, biban, platica, caracuda, etc.

 

 

Invatamantul se desfasoara in cele 171 gradinite, 184 scoli generale, 14 licee, 9 scoli profesionale. Reteaua asezamintelor de cultura cuprinde 216 biblioteci, un cinematograf, o casa de cultura, 71 de camine culturale, 4 muzee, un ansamblu de cantece si dansuri “Baraganul”.

 

Sanatate. Exista 7 spitale, 8 dispensare – policlinici, 83 dispensare medicale, 48 farmacii in care-si desfasoara activitatea 335 medici si 1317 cadre medicale cu pregatire medie.

 

Turism. Este legat cu precadere de prezenta Dunarii si a obiectivelor social – culturale si istorice din localitatile aflate de-a lungul fluviului, municipiul Calarasi reprezentand principalul centru turistic. DEplasarile cu vaporul pe Dunare, spre locurile de pescuit si vanat din Balta Ialomitei, reprezinta una dintre atractiile turistice favorite. Soseaua care leaga bucurestiul de litoralul Marii Negre asigura tranzitarea in sezonul estival a unui mare numar de turisti. Acestia pot poposi in padurea Floroaica. Si Bogdana sau pot vizita rezervatiile forestiere Ciornuleasa, Tamadau, Caiafele si Moroiu.

 

 

 

Copyright © www.totaltourism.ro 2004 - 2005