Judetul Caras-Severin
www.totaltourism.ro aduce in prim plan tot potentialul turistic care il ofera Romania. Pe langa invitatia de a descoperi aceasta tara prin multitudinea de poze si descrieri care le oferim, siteul nostru desfasoara o ampla activitate de promovare a pensiunilor, hotelurilor si caselor de oaspeti Aflati mai multe.

Generalitati | Relief | Clima | Hidrografie | Vegetatie | Fauna | Cultura | Turism

 

 

Judet situat in extremitatea sud vestica a romaniei, in banat, pe stanga Dunarii, in zona de contact a Carpatilor Meridionali cu poartea de sud a Carpatilor occidentali, la granita cu Iugoislavia, la intersecrtia paralelei de 45 grade lat N cu meridianul de 22 grade ling E, intre judetele timis la N si NV, Hunedoara la NE, Gorj la E, Mehedinti E si SE si Iugoslavia la S si SV. Suprafata este de 8520 km2, iar populatia este de 350 344 loc uitori din care 48,88% sunt barbate si 51,12% sunt femei. Densitatea este de 42, 2 loc/km2. Resedinta de judet este mun Resita, orase mai importante sunt Anina, Baila Herculane, bistra, Bocsa, Caransebews, Moldova Noua, Oravita. Exista 69 comune si 288 sate precum si 13 localitati compionente ale municipiilor si oraselor.

 

Relieful este alcatuit in cea mai mare parte din unitati montane in cadrul carora se individualizeaza numeroase arii depresionare. Unitatile montane apartin atat Carpatilor Meridionali cat si partii de sud a Carpatilor Occidentali, reprezentate prin Muntii Semeni, Almaj, Locvei, Anina, Dognecea, Poiana ruscai, situate la vest si nord de Culoarele Timis – Cerna si Bistra. Extinderea pe suprafete mari a rocilor calcaroase in Muntii Banatului si Muntii Cernei a favorizat dezvoltarea unui variat si spectatulor relief carstic (chei, defileuri, pesteri, izbucuri), printer care se remarca Cheile Nerei, Cernei, Garlistei, etc., pesterile Popovat, Comarnic, etc., defielul dunarii. Culoarele depresionare Timis – Cerna si Bistra sunt considerate zone ce separa Carpatii Meridiolnali de cei Occidentali. DEalurile Oravitei, Dognecei si Poganisului au forma de culmi prelungite, cu inaltimi de 200 – 300m si ocupa partea de V si NV a judetului Caras Severin. Campiile, reprezentate prin Campia Carasului si prin extremitatea de E a Campiei Barzavei, ocupa suprafete restranse in partea de V si NV a judetului. Doua categorii aparte ale reliefului le reprezinta Depresiunile Almaj, Caransebes, Ezeris, care constituie importante regiuni de aglomerare umana, si Defileul Dunarii de la Portile de Fier, desfasurat intre Bazias si gura Vaii pe o lungime de 130 km.

 

Clima este temperat continentala, cu influente submediteraneene, reflectate prin valorile termice positive din timpul iernii.

Temperatura medie : 10 grade C.

Precipitatiile medii: 800 mm

Vanturile dominante bat dinspre vest,. NV si SV, cele mai frecvente fiind austral, cosava, si Vantul Mare. Vitezele medii anuale prezinta valori cuprinse intre 4m.s la campie, 8 m/s pe muntii Semenic si 13 m.s in Masivul Tarcu.

 

Reteaua hidrografica are aspect radial, si o densitate medie ridicata. Este tributara in mod direct sau indirect Dunarii, care strabate judetul Caras – Severin in partea de SSV pe o distanta de 64 de km. Aceasta portiune este marcata de un sector al spectaculosului defielu Portile de Fier, creat de Dunare la trecerea prin Carpati.

 

Vegetatia. Este variata si dispusa altitudinal. Etajele alpin si subalpin ocupa areale restranse in Muntii Tarcu si Godeanu, fiind dominate de pajisti cu ierburi scunde in care predomina coarna, paruscam rugina, iarba vantului, etc, la care se adauga palcurile de arbusti pitici : salcia pitica, azalea si tufisurile de smirdar, ienupar si afin. Domeniul forestier ocpua cele mai mari suprafete in cadrul jduetului, fiind extins din zona de campie pana la 1600 ,. Molidul formeaza paduri compacte in bazinul raului Bistra. O larga raspandire o au padurile de fag amestecat cu brad de pe pantele muntrior. In partea inferioara padurile de fag sunt in amestec cu gorunul si uneori cu carpenul, frasinul si paltinul. PAdurile compacte de gorun ocupa suprafete mari intre 300 – 500 m. VEgetatia de silvostepa ocupa suprafete restranse, fiind inlocuita in cea mai mare parte de culture agricole. Caracteristic pentru acest judet este prezenta a numeroase specii de plante termofile, de origine submediteraneana precum carpinita, mojddreanul, artarul trilobat, pinul negru de Banat , liliacul salbatic, darmozul, etc.

 

Fauna respecta aceeasi repadrtitie pe verticala ca si vegetatia. Crestele inalte ale muntilor Tarcu si Godeanu reprezinta domeniul caprei negre. Golurile alpine, cu ierburi si tufisuri pitice sunt populate de insecte, melci, soparle, tritoni, vipere, etc. Zona forestiera adapostese numeroase specii, cele mai des intalnite dfiind cerbul, ursul, jhderul, mistretul, caprioara, veverita, rasul, cocosul de munte, etc. In cadrul faunei se intalnesc si o serie de specii termofile precum broasca testoasa, scorpionul, vipera cu corn, dihorul patat, potarnichea de stanca, termitele. Fauna acvaticva e reprezentata prin numeroase elemente valoroase de pesti: pastravul indigen si curcubeu, lipanul, mreana, scobarul, cleanul, etc.

 

Invatamantul se desfasoara in cele 267 gradinite, 291 scoli generale, 28 de licee, 18 scoli profesionale si o universitate “Eftimie Murgu” in Resita. Reteaua asezamintelor de cult cuprinde 2 teatre, (cladirea celui mai vechi teatru din tara este la Oravita), o orchestra simfonica, 15 case de cultura, 221 camine culturale, 271 biblioteci, 12 cinematografe, 13 muzee, etc.

 

Sanatate. Exista 8 spitale, 11 policlinici, 149 dispensare, 74 farmacii, in care asistenta medicala este asigurata de 597 de medici si 2111 cadre medicale cu pregatire medie.

 

Turismul reprezinta o compoonenta importanta a activitatii economico – sociale a judetului, dezvoltat pe baza unui bogat si variat potential si antropic care cuprinde printer altele: peisaje variate cu numeroase rezervatii naturale si monumente ale naturii, rezervatia Domogled, Cheile Carasului (31 de pesteri), Cheile Nerei, Cheile Minisului, Defielul Dunarii cu impresionantele lui Cazane mari si Cazane \Mici, Valea Cernei, Culoarele Timis – Cerna si Bistra, monumentele istorice si siturile arheologice (asezarile romane de Mehadia, Teregova, Farliug, vestigii de apeducte, cea mai veche statiune balneoclimaterica din tara la Baile Herculane, ruinele cetatii Carasova), prezenta complecxelor turistice Muntele Mic, Crivaia, Semenic, Trei ape, varietatea si originalitatea elementelor etnografice si folclorice. Cele mai multe obiective naturale se afla grupate in masivele Semenic, Anina, Tarcu, si in Defileul Dunarii.

 

 

Copyright © www.totaltourism.ro 2004 - 2005