Judetul Dambovita
www.totaltourism.ro aduce in prim plan tot potentialul turistic care il ofera Romania. Pe langa invitatia de a descoperi aceasta tara prin multitudinea de poze si descrieri care le oferim, siteul nostru desfasoara o ampla activitate de promovare a pensiunilor, hotelurilor si caselor de oaspeti Aflati mai multe.

Generalitati | Relief | Clima | Hidrografie | Vegetatie | Fauna | Cultura | Turism

 

 

Judet situat in partea central – sudica a Romaniei, in bazinele superioare ale rauilor Ialomita si Dambovita, intre 44.25 si 45,27 grade lat N si 25,10 si 25,54 grade long E, strajuit la nord de Muntii Bucegi si Leaota. Este marginit de judetele Brasov la N, Prahova la NE si E, Ilfov la Se, Giurgiu la SSe, Teleorman la S si Sv, Arges la V. Suprafata este de 4054 km2 cu o populatie de 551 382 locuitori din care 48,98% sunt barbate si 51,02% sunt femei. Densitatea este de 136,6 loc/km2. resedinta de judet este municp[iiul Targoviste, orase mai importante sunt Fieni, Gaesti, Moreni, Pucioasa, Titu. Exista 76 de commune, 361 de sate si 7 localitati componente ale oraselor.

 

Relieful este dispus etajat in trei etape majore ce se succed de la N la S pe o diferneta de nmivel de 2375 m. In cadrul judetului Dambovita, forma predominanta de relief o constituie campiile, care se extend pe 50% din suprafata sa, fiind reprezentate prin segmente ce apartin Campiei Roamen si anume Campiile Gavanu – Burdea, titu, Pitestiului, Tragovistei, Cricovului si Vlasiei. Unitatile de deal si podis care constituie treapta colinara inalta ocupa 41% din suprafata judetului. Ele sunt plasate in partea central nordica a judetului si sunt reprezentate prin Subcarpatii Ialomitei, alcatuiti din numeroase dealuri (Dealu Mare, MiClosani, Plaiu Sirnei) si multe depresiuni (Moroieni – Pietrosita, Bezdead, Voinesti, Puciaoasa, Ocnita), cat si prin extremitatea de SE a piemontului Candesti. Muntii, cu un procent de 9% din suprafata judetului, domina extremitatea nordica a acestuia, in perimtyrul sau aflandu-se cea mai mare parte a Masivului Leaota si o parte din MAsivul Bucegi, marcat de abrupturile sale marginale si de inaltimile ce depasesc frecvent 2000 m. (vf Omu 2507 m).

 

Clima. Este temperat continentala, cu diferentieri mai mari intre unitatile montane si cele de campie.

Temperatura medie: 6-7 grade C

Precipitatiile medii: 800 mm

Vanturile predominante bat cu o frecventa mai mare dinspre NE si SV, cu viteze medii cuprinse intre 1,1 – 3 m/s la Targoviste si Titu si intre 4,5 – 8 m/s pe culmile inalte.

 

Reteaua hidrografica are o densitate medie relative mare si apartine in general celor doua sisteme hidrografice distincte: Ialomita, care dreneaza partea central – nordica si sud estica ajud Dambovita, pe o lungime de 132 km si Arges, care strabate SV judetului pe o distanta de 47 km. Dambovita, cel mai important affluent al Argesului, este raul de la care si-a luat numele si judetul. Alte rauri, care isi au izvoarele pe teritoriul jud. Dambovita sau il traverseaza sunt: Cricovul Dulcea, Parscov, Crevedia, Colentina, Ilfov, Neajlov, Potopu, etc.

 

Vegetatia prezinta o evidenta ertajare, asemenea formelor de relief. Etajele alpn si subalpin, prezente pe crestele inalte ale Muntilor Bucegi si Leaota sunt dominate de asociatii vegetale alcatuite din pajisti cu taposica, parusca iarba stancilor, rogoz, etc. ce alterneaza cu tufisuri de arbusti, dformate din smirdar, jdneapan, ienupar, afin, etc. Specific zonei alpine a Muntilor Bucegi este larga dezvoltare a vegetatiei de stancarie, cu multe elemente floristice rare precum floare de colt, ghintura, clopotelul de munte, etc. Etajul padurilor de rasinoase, cu molid si brad, aco0lpera pantele mutilor intre 1200 si 1900 m. Padurile de foioase constituite din fag in amestec cu carpen,. Gorun, etc. sunt raspandite in subcarpati si in Piemontul Candesti. In campie se dezvolta, insular, paduri de cer si garnita, iar in luncile raurilor se intalnesc zavoaie de anin negru, plop si salcie.

 

Fauna. E bogata in specii si diverse, elementele predominante fiind cele de padure, reprezentate prin ursi, jderi, cerbi, mistreti, rasi, capriori, fazani, cocosi de munte, veverite, etc. Fauna alpine are ca element dominant si characteristic capra neagra. In zona de campie traiesc diverse rozatoare (popandau, harciog, soarece de camp, iepure, etc.), pasari (Ciocarlia, prepelita, potarnichea, uliul), reprile (soparla, gusterul, sarpele), insecte, etc. apele raurilor de munte, de deal si de campie sunt bogate in pastrav, scobar, clean, mreana, cpar, stiuca, etc.

 

Ivnvatamantul se desfasoara in cele 341 gradinite, 383 scoli generale, 29 de licee, 21 scoli profesionale si o universitate cu 6 facultati la Targoviste. Din reteaua asezamintelor de cultura mentionam 2 teatre, 14 muzee, 5 case de cultura, 7 cluburi, 156 camine culturale, 11 cinematografe, 357 biblioteci.

 

Sanatate. Exista 7 spitale, 140 dispensare, 110 policlinici, 146 farmacii 2 sanatorii, un sanatoriu balnear la Pucioasain care isi desfasoara activitatea 653 medici si 2513 cadre medicale cu pregatire medie.

 

Turism. Peisajele de o rara frumusete si obiectivele naturale oferite de Munti Leaota si Bucegi (piscuri semete, Pestera Ialomitei, Cheile Ursilor, Tatarului, Zanoagei, Orzei, partiile amenajate pentru schi, climatul nuantat favorabil tratamentului balnear si odihnei), valoroasele monumente istorice si arhitecturale de la Targoviste, Potlogi, Doicesti, Razvad, neasemuitele bogatii etnografice si folclorice sin u in ultimul rand varietatea faunei cinegetice, prezenta unor rezervatii (POoiana cu narcise de la Visina, rezervatia paleontologica P;laiul Domnesc) reprezinta doar cateva elemente din multitudinea posibilitatilor de reala atractie turistica din perimmetrul jud. Dambovita.

 

 

Copyright © www.totaltourism.ro 2004 - 2005