Judetul Galati
www.totaltourism.ro aduce in prim plan tot potentialul turistic care il ofera Romania. Pe langa invitatia de a descoperi aceasta tara prin multitudinea de poze si descrieri care le oferim, siteul nostru desfasoara o ampla activitate de promovare a pensiunilor, hotelurilor si caselor de oaspeti Aflati mai multe.

Generalitati | Relief | Clima | Hidrografie | Vegetatie | Fauna | Cultura | Turism

 

 

Judet situat in extremitatea estica a Romaniei, intre cursurile inferioare ale Siretului le V, Prultului la E si Dunarii la SE, la granite cu Rep. Moldova, intre 45,25 si 46,10 grade lat N si 27,20 si 28,10 grade long E, intre judetele Vaslui la N, Tulcea la SE, Braila la S, Vrancea la V si NV si republica Moldova la E. suprafata este de 4466 kmk 2 cu o populatie de 643 253 locuitori din care 49,90% sunt barbate si 50,10 % sunt femei. DEnsitatea este de 143,9 loc/km2. resedinta de judet este muncipiul Galati , orase importante sunt Beresti, Targu Bujor, Tecuci. Exista 56 de commune, 180 de sate.

 

Relieful e predominant de campie (69 % din suprafata judetlui) , apartinand unor subunitati ale Campiei Romane cu cea mai mare extindere in partile central sudica si vestica ale jud. Galati . Zonele de N si de NV ale judetlui sunt ocupate, in proportie de 31 %, de preluncirile Pod. Moldovenesc, ce nu depasesc 300 m. In partea de S a Campiei Tecuciului, formata in intregime din terasele Siretului si Barladului, se desfasoara sub fforma unei fasii de cca 20 km lungime o zona nisipoasa in care predomina relieful de dune., Extremitatile de V, S , SE si E sunt ocupate de luncipe largi ale Siretului, Dunarii si Prutului, care reprezinta treptele cele mai coborate ale reliefului galatean. In extremtatea sudica a judetlyui se afla o regiune de cufundare lenta a scoartei terestre in care, se constituie o adevarata “piata de adunare a apelor”.

 

Clima este temperat continentala cu veri foarte calde si secetoase si ierni geroase. Temperatura medie: 10 grade C

Precipitatiile medii: 450 mm

Vanturile predominante bat cu o frecventa mai mare dinspre N si NE, cu viteze medii cuprinse intre 1,6 si 5,3 m/s

 

Reteaua hidrografica e dominata de cursul inferior al Dunarii (pe o lungime de 20 km) si decursurile inferioarea ale Prutului si Siretului (cu afluentii sai Barlad, Calmatui, Suhu, Malina) – ambele tributare Dunarii. Raul Chineja, cu afluentii sai Coburlui, Bujoru, Slivna, dreneaza partea de E a judetului Galati si se varsa in lacul Brates (cel mai important lac ddin acest judet). In lunca Siretului sunt cateva limane fluviatile (Lozova, Malina, Catusa).

 

Vegetatia. Apartine zonelor stepei si silvostepei. In present vegetatia naturala este inlocuita, in cea mai mare parte, de culture agricole. Local, se mai intalnesc mici petice de pajisti degradate, alcatuite din firuta, pelinita, barboasa, paius, etc si palcuri de paduri de stejar in amestec cu carpen si tei sau cu plantatii de salcam. Padurile de foioase ocupa colinele din N si NV si sunt alcatuite din gorun in amestec cu carpen si tei. Pe dunele de nispi, alaturi de plantatiile de salcami, se dezvolta o vegetatie spontana. In luncile reurilor se intalnesc frecvent zavoaie de plop, salcie sau catina rosie precum si papurisuri, trestisuri si rogozuri.

 

Fauna. Cuprinde specii precum lupul, vulpea, ieprele, popandaul, dihorul, capriorul, fazanul, termite, caine enot si numeroase pasari de apa (rate, gaste, starci, berze, batlani, etc.). apele Dunarii sunt bogate in pesti migratory de mare valoare economica (morun, nisetru, pastruga, scrumbie), iar apele raurilor Prut si Siret si cele ale lacului Brates sunt populate cu crap, salau, somn, caras, biban, lin, stiuca, etc.

 

Invatmantul se desfasoara in cele 249 gradinite, 254 scoli generale, 31 licee, 17 scoli profesionale, 2 universitati cu 9 facultati la Galati. Din reteaua asezaminetlor culturale amintim 3 teatre, o orchestra simfonica, 10 muzee, 6 case de cultura, 93 de camine culturale, 13 cinematografe, 340 biblioteci, etc.

 

Sanatate. Exsita 11 spitale, 13 policlinici, 162 dispensare, 121 farmacii in care isi desfasoara activitatea 713 medici si 3371 cadre medicale cu pregatire medie.

 

Turism. Cadrul natural al judetului Galati ofera putine elemente spectaculoase de ordin turistic. Aceasta situatie e compensate de existenata numeroaselor monumente de ordin istoric, architectonic si de arta din Municipiile Galati si TEcuci si din alte localitati. Faptul ca teritoriul jud. Galati se afla in vecinatatea unor importante obiective turistice (Delta Dunarii si vRancea), si ca fondul turistic natural ofera cateva peisaje attractive (Valea Dunarii, Luncile Siretului si Prutului – de interes cinegetic si piscicol -, faleza lacului Brates) si unele rezervatii naturale, sin u in ultimul rand existenta podgoriilor (Nicoresti), ofera tot atatea popasuri pentru turistii aflatiin tranzit.

 

 

Copyright © www.totaltourism.ro 2004 - 2005