Judetul Giurgiu
www.totaltourism.ro aduce in prim plan tot potentialul turistic care il ofera Romania. Pe langa invitatia de a descoperi aceasta tara prin multitudinea de poze si descrieri care le oferim, siteul nostru desfasoara o ampla activitate de promovare a pensiunilor, hotelurilor si caselor de oaspeti Aflati mai multe.

Generalitati | Relief | Clima | Hidrografie | Vegetatie | Fauna | Cultura | Turism

 

 

Judet situat in partea de S a romaniei, in partea central sudica a Campiei Romane, pe stanga Dunarii, La Gtanita cu Bulgaria in S, la intersectia paralelei de 44 grade lat N cu meridianul de 26 grade lnog E, limitat de judetele Dambovita la N, Ilfov la NE, Calarasi la E, Telorman la V. suprafata este de 3526 km2 cu o oppulatie de 293 426 locuitori din care 48,78% sunt barbate si 51,22% sunt femei. Densitatea este de 84,3 loc/km2. Resedinta de judet este municipiul giugriu, iar ca orase importante amintim bolintin Vale, Mihailesti. Exista 46 de commune si 166 de sate.

 

Relieful este in exclusivitate de campie, cu inclinare usoara pe directia NV – SV, cuprinde mai multe subunitati ale Campiei Romane (Campia burnazului, si portiuni din Campia Vlasiei, Gavanu – Burdea, Titu), in cadrul careia o extensiune mare au terasele si luncile dunarii, Argesului si Neajlovului. Acest sector central al Campiei romane, cu interflufiile lui intinse si netede si cu altitudine ce variaza intre 14 – 150 m, este acoperit in mare parte cu depozite de loess, pe care s-au format soluri cernoziomice sib run roscate de padure, propice culturilor agricole. Lunca dunari, extinsa pe stanga fluviului, intre satul Pietrisu si comuna Greaca, are o latime ce variaza intre 3 si 8 km, fiind presarata cu neinumarate grinduri fluvbiale si cu unele mici zone mlastinoase.

 

Clima este temperat continentala, relativ uniforma pe intreg cuprinsul acesteia, ca urmare a uniformitatii releifului, fiind caracterizata prin veri calduroase si secetoase si ierni friguroase, marcate adeseori de viscole puternice.

Temperatura medie: 10 grade C

Precipitatii medii: 500 mm

Vanturile predominante bat cu o frecventa mai mare dinspre E si NE si si dinspre Se cu viteze medii anuale ce variaza intre 2,2 – 4,5 m/s. vitezele cele mai mari avand vanturile dinspre NE, care pot atinge iarna 125 km/h.

 

Reteaua hidrografica este cu o densitate mai mare (0,3 km/km2) in partea de NV a judetului giurgiu , si mult mai scazuta in cea de S. Este reprezentata in principal prin sectoarele inferioare ale Dunarii si Argesului, cu afluentii sai Neajlov si Saba, ce strabate judetul pe directie NV – SE. La acestea se adauga cateva rauri mai mici printer care Ilfov, Dambovnic, Calnistea, Galvacoic, Ismar, PAsarea, Parapanca, etc.

 

Vegetatia. A fost indepartata de pe mari suprafete, ca urmare a antropizarii puternice a peisajului geographic. PArtile de S si de E ale judetlui giurgiu se incadreaza in zona de vegetatie a silvostepei, in care se mai pastreaza mici pajisti degradate, alcatuite din specii de firuta, paius, pelinita, ce alterneaza cu palcuri de paduri de stejar brumariu, in amestec cu stejar pufos, cer si garnita. In NV exista paduri de cer si garnita, cat si unele paduri de campie, de tip sleau, alcatuite din stejar, tei, carpen, ulm . Dintre ierburi se remarca bujorii, frasinelul si ghimpele. Vegetatia din Luncile dunarii, Argesului, Sabarului, Neajlovului este formata, in majoritatea cazurilor din zavoaie de plop si salcie, iar in partile mai inalte ale luncii se dezvolta paduri de sleau de lunca, in care predomina stejarul, frasinul, ulmul.

 

Fauna include elemente tipice zonelor de stepa si silvostepa (popandaul, iepurele, dihorul de stepa, harciogul, soarecele de camp, sobolanul de camp, orbetele, prepelita, poatarnichea, ciocarlia, turturica, soparla, gusterul,m lacuste, cosasi, greieri) si din ce in ce mai rar se intalneste dropia. Fauna din arealele luncilor si lacurilor este mult mai bogata si variata, cuprinzand numeroase pasari: rate, gaste, berze, lkisite, cocostarci, mamifere (vidra, nurca, bizamul), si pesti (stiuca, platica, somn, caras, crap, biban, cacaruda, rosioara).

 

Invatamantul se desfasoara in cele 178 de gradinite, 195 scoli generale, 9 licee, 5 scoli profesionale. Din reteaua asezamintelor culturale amintim un teatru de revista si comedie, o societate corala si una muzicala, 46 de camine culturale, 3 case de cultura, un cinematograf, 183 de biblioteci si 2 muzee.

 

Sanatate. Exista 5 spitale, 6 policlinici, 71 dispensare, 37 de farmacii in care isi desfasoara activitatea 351` medici si 1057 cadre medicale cu pregatire medie.

 

Turism. Principalele obiective turistice, grupate in municipiul giurgiu si in cateva localitati sunt: rezervatiile naturale de la Comana si Corbu ciungi, manastirea din comuna Comana, rezervatia forestiera “Manafu” din comuna Izvoarele, conacul familiei Udriste Nasturel din Herasti, ruinele palatului lui C. Cantacuzino si biserica Sf. Nicolae din Mironesti, campul de lupta de la Calugareni (unde acum exista un monument care aminteste de celebra batalie), statiunile arheologice de la Popesti, muzeul etongrafic al Campiei Dunarii din Stoienesti, conacul de la Floresti, etc.

 

 

Copyright © www.totaltourism.ro 2004 - 2005