Judetul Mehedinti
www.totaltourism.ro aduce in prim plan tot potentialul turistic care il ofera Romania. Pe langa invitatia de a descoperi aceasta tara prin multitudinea de poze si descrieri care le oferim, siteul nostru desfasoara o ampla activitate de promovare a pensiunilor, hotelurilor si caselor de oaspeti Aflati mai multe.

Generalitati | Relief | Clima | Hidrografie | Vegetatie | Fauna | Cultura | Turism

 

 

Judet situat in SV Romaniei, in bazinul inferior al Dunarii, la granita cu Iugoslavia si Bulgaria, (la SV si S), intre judetele Caras – Severin la V si NV, Gorj la N si NE si Dolj la E si SE, intersectat de paralela de 45 grade lat N si meridianul de 23 grade long E. Suprafata este de 4 933 km2 cu o populatie de 327 521 locuitori din care 160 687 sunt barbati si 166 834 sunt femei. Populatia urbana reprezinta 48,65% din totalul populatiei, iar cea rurala este de 51,31 %. Densitatea este de 66,4 loc/km2. Resedinta de judet este municipiul Drobeta Turnu – Severin, iar orase mai importante sunt Baia de Arama, Orsova, Strehaia, Vanju Mare. Exista 59 de commune, 344 sate si 9 localitati componente ale municipiillor si oraselor.

 

Relieful este variat, reprezentat prin trei trepte distincte care se succed de la NV catre SE: partea de NV a judetului este ocupata in proportie de 14 % de Muntii Mehedinti si Muntii Almaj, zona in care se incadreaza si defileul Dunarii de la Cazane, la Portile de Fier; treapta mijlocie de relief, extinsa la E de Muntii Mehedinti pe circa 56% din suprafata judetului, cuprinde Podisul Mehedinti, Piemontul Cosustei si Piemontul Babacitei, iar in partea de S si SE a judetului se desfasoara Campia Blahnitei (cca 30% din suprafata) formata din terasele Dunarii.

 

Clima este temperat continentala, moderata, cu unele influente mediteraneene, cu ierni blande si veri calduroase si secetoase.

Temperatura medie: 7-8 grade C

Precipitatii medii: 800 mm

Regimul eolian se caracterizeaza prin vanturi predominante dinspre V si NV, care bat cu viteze medii de 6 m/s.

 

Reteaua hidrografica are o densitate medie de 0,4 km/km2 si este tributara in cea mai mare parte, direct sau indirect Dunarii, care formeaza limita de sud a judetului pe o lungime de 193 km si totodata granita de stat a Romaniei cu Iugoslavia si Bulgaria.

 

Vegetatia naturala prezinta unele caracteristici legate de influentele climatului sub-mediteranean, de altitudinile coborate ale reliefului si de mare extensiune a zonelor calcaroase. Toate aceste elemente determina dezvoltarea pe un areal larg a unor specii si asociatii vegetale cu caracter sudic precum si a unor raritati floristice. Astfel, in Campia Blahnitei se mai pastreaza cateva palcuri de stejar pufos in amestec cu stejar brumariu, ulm, cer si garnita, resturi ale vegetatii de silvostepa, iar in regiunea defileului Dunarii si in regiunile calcaroase din Muntii Mehedinti si din Podisul Mehedinti sunt prezente pe mari suprafete numeroase specii de plante termofile: carpinita, liliacul, mosdreanul, alunul turcesc, ghimpele, darmozul, precum si unele elemente rare printre care artarul trilobat, tisa, laleaua. In partea central sudica a judetului se dezvolta frecvent padurile de cer si garnita, in alternanta cu pajisti si terenuri agricole, iar la poalele Muntilor Almaj si in partea de S a Muntilor Mehedniti, predomina padurile de gorun, cer si garnita. In partea centrala si de N a Pod. MH se intalnesc paduri de gorun, in alternanta cu fagul, iar pe pantele Muntilor Mehedinti se dezvolta padurile de fag.

 

Fauna, ca si vegetatia este influentata de climatul cu nuante submediteraneene care determina prezenta multor specii termofile, ca broasca testoasa de uscat, scorpionul carpatic, vipera cu corn, radasca, gusterul vargat. Fauna forestiera este bogata si variata in specii: mistret, urs, caprior, ras, jder, vulpe, veverita, pisica salbatica, ciocanitoare, etc.

 

Invatamant. Pe teritoriul judetului Mehedinti, invatamantul se desfasoara in 244 gradinite, 295 scoli generale, 17 licee, 11 scoli profesionale si un institute de invatamant superior. Reteaua asezamintelor de cultura si arta cuprinde un teatru, 6 cinematografe, 4 muzee, 4 case de cultura, 104 camine culturale, 214 biblioteci. Un loc aparte il au festivalele etnofolclorice: Sarbatoarea Liliacului, Sarbatoarea Graului, Festivalul Cantecului, Nedeile Satesti.

 

Sanatate. Reteaua unitatilor sanitare cuprinde 6 spitale, 7 policlinici, 11 dispensare, 73 farmacii, unde asistenta medicala este asigurata de 460 de medici si 1646 de cadre medicale cu pregatire medie.

 

Turism. Judetul Mehedinti dispune de un potential turistic ridicat legat de cadrul natural, cu peisaje variate si pitoresti, cu numeroase monumente ale naturii: porul natural de la Ponoarele, Pesterile Topolnita, Bulba, Pestera lui Epuran; Defileele Dunarii de la Portile de Fier si Cazanele, Cheile Topolnitei, Cosustei, Bulbei; fermecatoarele peisaje din Muntii Mehedinti si Almajului, cele 2 lacuri de acumulare de la Portile de Fier I si II. Interesante obiective sunt grupate in municipiul Drobeta Turnu Severin, Strehaia, Orsova, Baia de Arama, in insula Simian si in multe localitati din Podisul Mehedinti, care sunt incadrate in zona turistica cunoscuta ca Nordul Olteniei. Rezervatiile naturale adapestesc elemente de mare valoare stiintifica. Se remarca indeosebi Cazanele Mari si Mici din Defileul Dunarii, Valea Oglanicului, rezervatia Gura Vaii – Varciorova, padurea cu liliac de la Ponoare, padurea Starnina, padurea Borovat. Rezervatiile paleontologice Bahna – Ilovita si Svinita sunt pentru specialisti puncte de referinta de interes national si chiar european. O atractie turistica o constituie si numeroasele vestigii istorice si elemente de autentica si straveche cultura populara (tesaturi si cusaturi populare, piese de port popular, ceramica).

 

 

Copyright © www.totaltourism.ro 2004 - 2005