Judetul Neamt
www.totaltourism.ro aduce in prim plan tot potentialul turistic care il ofera Romania. Pe langa invitatia de a descoperi aceasta tara prin multitudinea de poze si descrieri care le oferim, siteul nostru desfasoara o ampla activitate de promovare a pensiunilor, hotelurilor si caselor de oaspeti Aflati mai multe.

Generalitati | Relief | Clima | Hidrografie | Vegetatie | Fauna | Cultura | Turism

 

 

Judet situat in NE Romaniei, in partea central – nordica a Moldovei, in bazinele raurilor Bistrita, Siret si Moldova, intre 46,40 si 47,20 grade lat N si 25,43 si 27,15 grade long E, intre judetele Suceava la N si NV, Iasi la E si NE, Bacau la S, Vaslui la SE si Harghita la V si SV. Suprafata este de 5 896 km2, cu o populatie de 584 780 locuitori din care 49,39% sunt barbati si 50,61 % sunt femei. Densitatea este de 99,2 loc/km2. Resedinta de judet este municipiul Piatra Neamt, orase mai importante sunt Bicaz, Roman, Tgargu Neamt. Deasemenea exista 70 de commune, 347 de sate si 9 localitati componente ale oraselor si municipiilor.

 

Relieful este variat, constitruit din unitati montane, subcarpatice si de podis, ce coboara in trepte de la V la E, precum si din culoarele largi de vale ale Siretului si Moldovei. Relieful muntos, amplasat aproximativ in jumatatea de vest a judetului Neamt, puternic fragmentat de vai adanci, se prezinta sub forma unor culmi prelungi sau sub forma de platouri si varfuri isolate, care apartin compartimentului central – estic al Carpatilor Orientali. Unitatile montane care sunt amplasate integral sau isi prelungesc culmile pe teritoriul judetului sunt de la N la S: Muntii Stanisoara, partea de SE a Muntilor Bistritei, Masivul Ceahlau (vf. Ocolasu Mare cu 1907 m), Muntii Tarcau, Gosmanu, si prelungirile de E a Muntilor Hasmas. La est de regiunea montana, in partea central – estica a judetului, se desfasoara pe directie NNV – SSE, Subcarpatii Moldovei, alcatuiti dintr-un sir de depresiuni de contact, de tip subcarpatic (Depr. Neamt, Depr. Cracau – Bistrita si o mica parte din depr. Tazlau) si un lant de masive deluroase (Plesu, Boistea, Tibucani, Horni, Serbesti, Runcu, etc.) care flancheaza atat partea de E a depresiunilor subcarpatice cat si partea de V a culoarelor largi de vale ale Moldovei si Siretului. Extremitatea de E a judetului Neamt, la E de Siret, este ocupata de o mica portiune a Pod. Central Moldovenesc. Intre subcapratii Neamtului la V si Pod. Central Moldovensc la E se desfasoara cea mai joasa forma de relief de pe teritoriul Jud. Neamt reprezentata de culoarele largiale Moldovei si Siretului, care ating o latime maxima de 206 km la nivelul luncilor.

 

Clima este temperat continentala cu variatii locale, in functie de treptele de relief.

Temperatura medie: 6-7 grade C

Precipitatii medii: 700-800 mm

Directia predominanta a vanturilor inregistreaza o frecventa mai mare dinspre V si NV in regiunile montane inalte unde vitezele medii depasesc 10 m/s, in timp ce in zonele extracarpatice, directionarea vanturilor este in functie de canalizarea lor de-a lungul culoarelor de vale, unde vitezele medii sunt de 4 m/s.

 

Reteaua hifrografica de pe teritoriul judetului, cu o densitate de 0,5 – 1,2 km/km2, depaseste 2000 km lungime, fiind reprezentata de trei mari rauri : Siret, Moldova si Bistrita, care colecteaza o importanta rertea de rauri autohtone. Siretul, cel mai mare rau, care dreneaza estul judetului de la N la S, pe o distanta de 38 de km, sub forma unei vai – culoar, colecteaza in aceasta zona ca prim afluent raul Moldova precum si cateva rauri mici.

 

Vegetaia prezinta o pronuntata etajare pe verticala datorata reliefului predominant muntos si deluros. Etajul sub-alpin ocupa suprafete restranse la peste 1700 m in Muntii Bistritei, Ceahlau, Hasmas si este dominat de pajisti cu firuta si tufarisuri de jneapan, smirdar, afin, etc. In masivul Ceahlau, in cadrul unei rezervatii naturale, exista numeroase raritati floristice printre care garofita, vulturica, floarea de colt si papucul doamnei, tisa, zada. Etajul molidului are o extindere maxima in partea de V a judetului, in Muntii Ceahlau, Hasmas, Tarcau si in masivul Budacu alaturi de molid dezvoltantu-se si exemplare de paltin de munte, brad si mesteacan. Cea mai mare parte din suprafata judetului este acoperita cu paduri de foioase. In zona montana, o mare extindere o au padurile de fag in amestec cu molid si brad, in arealul dealurilor subcarpatice predomina padurile de fag in amestec cu gorun, iar in zona Pod. Central Moldovenesc padurile de gorun in amestec cu stejar pufos.

 

Fauna este bogata si variata si este reprezentata in mare masura prin elemente ce apartin domeniului forestier precum: ursul, cerbul, rasul, capriorul, veverita, vulpea, parsul de alun, precum si o diversitate de pasari precum cocosul de munte, ierunca, huhurezul, ciocanitoarea, privighetoarea, pitigoiul. Crestele inalte ale muntilor reprezinta domeniul caprei negre. In zonele subcarpatice si de podis predomina harciogul, popandaul, numeroase reptile, insecte, etc. apele de munte sunt bohgate in pastrav, scobar, boistean, in raurile din zonele subcarpatice si de podis intalnindu-se cleanul, babusca, morunasul, iar in lacurile de acumulare crapul, carasul platica, linul, etc.

 

Invatamantul se desfasoara in 377 gradinite, 396 scoli generale, 28 de licee, 17 scoli profesionale si un seminar teologic, iar asezamintele de cultura cuprind un teatru de stat, 19 cinematografe, 358 biblioteci, 14 muzee, 4 case de cultura, 156 camine culturale, etc.

 

Sanatate. Exista 5 spitale, 10 policlinici, 132 dispensare, 1 sanatoriu TBC, 88 de farmacii in care isi desfasoara activitatea 668 de medici si 2831 de cadre medicale cu pregatire medie.

 

Turismul. Jud. Neamt dispune de un bogat, variat si valoros potential turistic, care se incadreaza in tradiotionala zona turistica Moldova Centrala. Varietatea peisajului geografic, cu neinumarate locuri pitoresti, patrimonial monumentelor istorice si de artra, originalitatea elementelor etnografice si folclorice, prezenta statiunilor climaterice si balneoclimaterice (Durau, Baltatesti, etc.), reprezinta doar cateva obiective de mare atractie turistica. Obiectivul turistic central al judetului care inregistreaza cel mai intens aflux turistic il constitiue zona Bicaz – Ceahlau, accesul catre ea fiind usurat de drumurile modernizate care unesc Transilvania cu Moldova prin Cheile Bicazului. Masvul Ceahlau este cel mai falnic munte al Moldovei, un obiectiv turistic important al tarii, un loc despre care circula multe legende si povestiri. Arealul turistic din jurul orasului Tg. Neamt si de pe valea Bistritei, pastrator al unor inestimabile monumente istorice si de arhitectura (Cetatea Neamtului, Manastirile Bistrita, Secu, Sihastria, Agapia, Varatec, Casa memoriala Ion Creanga din Humulesti, etc.) sau a unor renumite rezervatii forestiere precum Padurea de Arama si Padurea de Argiunt reprezinta un alt pod de atractie turistica. Oferta turistica este completata de obiectivele existente in municipiile Piatra – Neamt si Roman, sau in orasul Tg. Neamt, de celebrul Han al Ancutei, rezervatia de zimbrii de la Vanatori Neamt, de Cascada Duruitoarea, etc.

 

 

Copyright © www.totaltourism.ro 2004 - 2005