Judetul Satu Mare
www.totaltourism.ro aduce in prim plan tot potentialul turistic care il ofera Romania. Pe langa invitatia de a descoperi aceasta tara prin multitudinea de poze si descrieri care le oferim, siteul nostru desfasoara o ampla activitate de promovare a pensiunilor, hotelurilor si caselor de oaspeti Aflati mai multe.

Generalitati | Relief | Clima | Hidrografie | Vegetatie | Fauna | Cultura | Turism

 

 

Judet situat in extremitatea de NV a Romaniei, in bazinul inferior al raului somes, in zona de contact aCampiei de Vest cu Carpatii Orientali si cu Poduisl Somesan, intre 47,23 si 48,06 grade lat N si intre 22,18 si 23,37 grade long E, la granite cu Ungaria in NV si Ucraina in N, marginit de judetele Maramures la E si NESalaj la S si Se si Bihor la SV. Suprafata este de 4418 km2 si populatia 388 878 llocuitori din care 48,99% sunt barbate si 51,01% sunt femei. Densitatea este de 88,7 loc/km2. REsedinta de judet este municipiul Satu Mare, orase mai importante sunt Carei, Negresti Oas, Tasnad. Exista 56 de commune si 226 de sate si 4 localitati componente ale oraselor si municipiilor.

 

Relieful este variat, reprezentat prin munti, dealuri si campii, dispus sub foarma unui amfiteatru ce coboara in trepte de la ENE catre VSV. Forma dominanta de relief e cea de ccampie ‘9(Campia somesului) cu altitudine de 100 -200 m, care ocupa circa 66% din sprafata judetului, fiind usor fragmentata de rauri si acoperita pe alocuri cu dune de nisip. Relieful campiilor se caracterizeaza prin interfluvii largi, cu forme netede sau usor ondulate, in cadrul carora sedimentarile aluviorare, sau eoliene au determinat formarea unei diversitati de soluri propice culturilor agricole. Marginea de NE a judetului Satu Mare este strajuita de Muntii Oas si Gutai, care inched intre ei Depresiunea Oas, iar in partea de SE si S se extinde Culmea codruluiu si o zona de dealuri piemontane (Dealurile Toglaciului).

 

Clima e temperat continentala moderata, cu veri calduroase si iernci ceva mai blande decat in restul tarii.

Temperatura medie: 7-8 grade C

Precipitatii medii: 800-900 mm

Vanturile predominante bat cu o frecventa mai mare dinspre SE si SV, urmate de cele dinspre N si NV. Vitezele medii anuale ale vanturilor variaza intre 1,6 – 3,1 m/s si 2 – 5 m/s pe culmile muntoase.

 

Reteaua hidrografica este reprezentata prin 5 cursuri mai importante, care strabat in diagonala judetul (raurile Somes si Crasna) sau care-si au obarsia in acest judet (Tur, Ier, Homorod). Somesul, cea mai mare artera hidrografica a judetului Satu Mare, traverseaza pe directie E – V partea de N a acestuia, pe o distanta de 70 km, avand un curs linistit si foarte meandrat, in mare parte indiguit, iar raul Crasna strabate jumatatea de S a judetului, pe o lungime de 57 km, pe directie generala de curgere S –N.

 

Vegetatia. A suferit modificari ca urmare a activitatilor agricole. Din punct de vedere botanic, partea vestica a judetului se incadreaza in zona de silvostepa, corespunzator Campiei Careilor si a Ierului, in cadrul careia se remarca suprafete complet despadurite, dar unde local se mai pastreaza pajisti, care predomina scociatiile de paiusuri ce alterneaza cu vegetatia psamofila. In cea mai mare parte a campiei s-au extins terenurile cultivate, aici intalnindu-se cateva areale cu palcuri de padure de stejar in asociatie cub ulm , frasin, carpen. In zona dealurilor piemontane, din S si SE se dezvolta padurile de cer, gorun, stejar pufois si chiar garnita, care alterneaza cu pajisti de paius. Versantii Muntilor Oas si Gutai sunt acoperiti cu paduri de fag. Pe crestele muntilor, la peste 1000 m, se dezvolta tufarisurile de afin.

 

Fauna. Include specii de stepa, larg raspandite, si in mai mica masura specii de padure. Speciile caracteristice stepei sunt rozatoarele (soareci, iepuri, sobolani, popandai, harciogi, cartite), insectele (greieri, lacuste, cosasi), pasari (prepelita, ulii, grauri), reptile, etc. In paduri traiesc vulpi, ursi, mistreti, cerbi lopatari, fazani si un numar mare de pasari. Pe terenuri mlastinoase s-a acomodat bizamul.

 

Invatamantul se desfasoara in cele 279 gradinite, 285 scoli generale, 27 licee, 17 scoli profesionale. Dintre asezamintele culturale amintim Teatrul de Nord, filarmonica de stat “Dinu Lipatti”, filiala Uniunii Artistilor Plastici, 5 muzee, 5 case de cultura, 137 camine culturale, 10 cinematografe si 267 biblioteci.

 

Sanatate. Exista 6 spitale, 107 dispensare, 8 policlinici, un preventoriu, 70 de farmacii in care isi desfasoara activitatea 486 medici si 2107 cadre medicale cu pregatire medie.

 

Turism. Judetul Satu Mare dispune de numeroase obiective istorice, etno – folclorice, arhitecturale, balneoclimaterice, etc., care completeaza prin originalitatea lor farmecul putinelor peisaje montane sau deluroase din cuprinsul sau. Una dintre cele3 mai cunoscute si attractive zone de interes turistic este aceea a Tarii Oasului, in care peisajul montan inconjoara si strajuieste vasta arie depresionara cu piemonturi se sesuri extinse, in care apar numeroase izvoare cu ape minerale, cunoscute local sub numele de “borcuturi” (bixad, Baile Puturoasa, Baile Valea Mariei, etc). Cu toate acestea farmacul Tarii Oasului il constituie originalitatea si unicitatea portului polular, a cantecului (renumitele tipurituri) precum si dansul Osenesc, a datinilor si obiceiurilor stramoessti, a arhitecturii populare laice si religioase, a indeletincirilor traditionale mestesugaresti. Subzona Codru reprezinta o alta regiune turistica de mare interes, care se impune prin peisaje deluroase fermecatoare, acoperite cu paduri, prin portile sculptate, prin port popular, obieiuri etc. Obiectivele turistice din Satu Mare, Carei, Negresti Oas, ruinele cetatii de la Ardud, castelul medieval si biserica gotica din Mediesu Aurit, bisericile din Ardud, Halmeu, Bixad, ciumesti, etc. rezervatiile naturale constituie elemente de atractie turistica in perimetrul acestui judet.

 

 

Copyright © www.totaltourism.ro 2004 - 2005